Italian Garden by Lindsey Glover

Italian_Garden_1.jpg

The Italian Garden was the first of several gardens realized at the Sonnenberg estate. In 1903, the garden was designed and planted on the grounds located directly off of the mansion. 

Italian_Garden_2.jpg

We make a point to visit Sonnenberg Gardens in Canandaigua at least once over the summer, and each time we go, I see the gardens in way I didn’t see them before. On this visit, the late afternoon sun created high contrast and deep shadows that exaggerated the symmetry and pattern of the plantings.

Italian_Garden_3.jpg

Unfurling by Lindsey Glover

unfurling.jpg

Our son was born at the end of May, and in the last month, he’s been growing rapidly. His features are beginning to take shape, and this profound change is even more clear when looking back at photos of him in the first week of life. 

I was reminded of this studio project where I had photographed the opening of a pine cone over the course of two days. At first, the transformation was almost imperceptible. It seemed to speed up as the pine cone expanded outward, set into motion by the shift in humidity and temperature, until finally reaching a point of stability in its fully outstretched state.

Check out the short animation below. 

High Peaks by Lindsey Glover

High_Peaks_L.Glover.jpg

In the month of February, Lou and I traveled northeast to the Adirondacks for a winter get-away. On our last day in the Lake Placid area, we drove to Keene along NY-73, which runs parallel to Cascade Brooke and Upper and Lower Cascade Lakes. Driving through this narrow pass, the dramatic rock faces caught the late afternoon sun and highlighted the numerous trees that have made this spot their home. 

High_Peaks_2_L.Glover.jpg

Pine Tree Slide by Lindsey Glover

Pine Tree Slide , 2:40, 2017

Pine Tree Slide, 2:40, 2017

This month I was part of the Cube Art Project in Lincoln, Nebraska. A total of 23 artists and 31 digital projects were selected for this biannual competition and screened on a large format, three-dimensional outdoor monitor (the Cube) located in the Railyard (pictured below). The selected works will be on rotation for the year.

Two of my videos are being screened as part of this revolving display of digital works, including a new piece I created specifically for this unique space and format, Pine Tree Slide, as well as Glacial Lake, a piece I’ve previously screened at the Icebox Project Space in Philadelphia and at the SUNY Cortland Dowd Gallery. 

As the source material for Pine Tree Slide, I used some of my photographs of ferns arranged to look like pine trees. I had initially composed these photos for a different purpose but ultimately hadn’t used them for anything. The images sat around until recently when I started to work with them again. As a moving image, the contours of the ferns overlap to reveal or conceal the underlying image creating a kaleidoscope effect.

Pine Tree Slide  playing on the Cube at the Railyard Photo credit: ColorKey Media

Pine Tree Slide playing on the Cube at the Railyard
Photo credit: ColorKey Media

Between the Trees by Lindsey Glover

Between_the_Trees (1 of 2).jpg

The day after Thanksgiving, we returned to Johnson’s Santas’ Forest in Franklinville to select a tree for the family home. It was a bright, clear day, and the late afternoon sun was positioned just above the tall pines lining the perimeter of the tree farm. 

I caught this photo of my sister, Megan, searching for the perfect tree to take home with us.

I caught this photo of my sister, Megan, searching for the perfect tree to take home with us.

Photos from our 2016 tree farm trip can be found here

Light and Leaves by Lindsey Glover

Solar Eclipse 2017 (1 of 4).jpg

I watched the phenomenon of the solar eclipse with my good friend Shea Hembrey under a row of katsura trees at the Cornell Botanical Gardens. Years ago, Shea had told me about the camera obscura effect that occurs during an eclipse. It was a hard concept for me to grasp until I had the chance to witness it for myself. The light that filters through the openings between leaves acts like a pinhole camera and projects the image of the eclipse onto the ground. Slowly, almost imperceptibility, the shadows had shifted and crescent shapes of light dotted the pavement all around us.

Solar Eclipse 2017 (2 of 4).jpg
Solar Eclipse 2017 (3 of 4).jpg
A dual projection of the eclipse seen through binoculars at the Cornell Botanical Gardens

A dual projection of the eclipse seen through binoculars at the Cornell Botanical Gardens

Greenhouse Getaway by Lindsey Glover

Liberty Hyde Bailey Conservatory Greenhouse (1 of 3).jpg

I recently discovered the Liberty Hyde Bailey Conservatory Greenhouse on Cornell’s campus that opens its doors to visitors during the weekdays from late morning to mid-afternoon. With the rebuild of the conservatory in 2014, the space was designed with an impressive computerized system for controlling temperature, humidity and light. It houses more than 650 species of plants that thrive in temperate climates. The conservatory has a Palm House and an adjoining Student House that is loaded with a variety of potted succulents, mosses, orchids, delicate ornamentals and carnivorous plants.

This may become my new favorite spot to visit on lunch breaks. I’ll be sure to return during the Ithaca winters to take in some tropical air.

Drift by Lindsey Glover

This past weekend I traveled to Concord, Massachusetts, to install a site-specific installation for the Art Ramble 2017: Slow Eyes, Solace & Site, an exhibition in honor of Henry David Thoreau’s 200th birthday. The site of the installation, within the Hapgood Wright Town Forest, sits in close proximity to Walden Pond. The show is hosted by the Umbrella Community Arts Center and curated by Jenn Houle.

Having never seen the forest before, my project proposal was based on assumptions of what I might find when I arrived there. The concept of my installation piece entitled, Drift, was loosely based off of a print I had made earlier this year, Pine Needle Polka Dot. I wanted to do something similar in form within the landscape. I planned to collect plant material from the forest floor, possibly pine needles if available, and arrange them into piles that would sit onto a contrasting color. With the inherent impermanence of the work, I planned to have a photographic reference on site for viewers to experience the piece as it had once existed.

After arriving in Concord on Saturday afternoon, I walked the trails of the forest and looked for contrasting colors to create my work. Many of the paths were covered with dried, orange pine needles. My location within the forest was a clearing just off the path that was densely covered in orange needles. I also noticed that the freshly fallen branches from the white pine trees still had green needles. I collected these branches and began removing the needles for the installation.

There was one small hitch in my original plan. The fallen branches had needles that were about 3 to 4 inches in length. They didn’t fit the 2 inch diameter tubes and template I had designed in anticipation for the installation. I soon realized I would need to add another step in my process and trim them down to smaller sizes, to about 1 inch. I spent a good part of the following morning on Sunday trimming pine needles over my morning coffee.

I took the trimmed pine needles back to the forest were I organized them into repeating circular piles onto the contrasting orange needles below. With the feeling that it might downpour at any moment, I photographed the progress as I worked. A few times I felt raindrops but the storm held off. I was able to install 123 piles and covered an area approximately 2 feet by 8 feet with the quantity of green needles I had trimmed earlier in the day.

Back at my computer, I sorted through the images. Part of my consideration in planning for the piece was to have a booklet that would hold images, so I had brought a mobile lab along with me in my car which included a laptop, printer and laminator. On my last day in Concord, I printed the booklet as a reference for viewers. The booklet sits in a box I had constructed ahead of the installation, designed to look like a trail map box (special thanks to Chris Oliver for the box-building assistance).

Over the course of the installation, the green will fade and the forces of wind and rain will erase the pattern. The piles will scatter and return to a state of randomly dispersed matter. Drift is a reflection on the passage of time and the pressures of nature that will inevitably eradicate the work.

The exhibition opens on June 1st and will run through September.